
 

   

UPDATE 

 

Introduction 

The Tax Research Unit, Ministry of Finance, Government of India (TRU) has inter alia issued two circulars 177/11/2022-
GST and 179/11/2022-GST both dated 3 August 2022 (collectively “Circulars”) clarifying a host of issues under goods 
and service tax (GST) regime (can be accessed at https://taxinformation.cbic.gov.in/content-page/explore-
instructions). The said clarifications have been well received by the trade and industry in general. 

We in this version of our ERGO update deal with a few of the important clarifications. 

Key clarifications 

Clarification Comments 

1.  Electric vehicles, whether 
fitted with a battery pack or 
not, shall attract concessional 
GST rate of 5%ss 

1.  Supply of motor cars and other motor vehicles for transport of passengers 
and goods falling under Chapter 87 are exigible to GST at the rate of 28%. 
However, electrically operated vehicles, including two and three wheeled 
electric vehicles are subject to concessional rate of tax at the rate of 5% in 
terms of serial number 242A inserted in GST rate notification no. 1/2017-
Central Tax (Rate) dated 28 June 2017. The entry defines ‘electrically 
operated vehicle’ to mean “vehicles which are run solely on electrical 
energy derived from an external source or from one or more electrical 
batteries fitted to such road vehicles and shall include e-bicycles”. 

 2.  It is a prevalent practice in several parts of the country to sell electric 
vehicles without battery packs to improve sales. The revenue authorities in 
few states were holding a view that supply of such electric vehicles without 
batteries is not eligible for concessional rate of GST at the rate of 5% on the 
ground that motor vehicles without battery pack does not have the 
essential character of an electrically operated vehicle. The said 
understanding of the GST authorities is emanating from an advance ruling 
rendered by the West Bengal Advance Ruling Authority in the case M/s 
Hooghly Motors Pvt. Ltd. [06/WBAAR/2020-21 dated 10 August 2020]. 
Subsequently, the Odisha Advance Ruling authority in the case of Anjali 
Enterprises [2022 (59) GSTL 121] took a diametrically opposite view and 
held that a battery powered electric vehicle even without a battery would 
be entitled to concessional rate of 5%. 

 3.  In light of such contrary rulings, it is apposite that the TRU has clarified the 
matter and put an end to the controversy. It is worth noting that Central 
Excise Revisional Authority in the case of Reva Electric Car Company Pvt. 
Ltd. [2012 (275) E.L.T. 488 (G.O.I.)] has in the past also held that even if 
cars are not fitted with batteries, the same is classifiable as battery powered 
road vehicles. Moreover, the clarification by the TRU is also in line with 
explanatory notes to HSN to Chapter 87 issued by World Customs 
Organisation which clearly provides that motor vehicle not fitted with 
battery amongst others would also be classified as complete or finished 
vehicle. 

    

2.  By-products of milling of dal/ 
pulses such as chilka, khanda 

1.  Serial number 102 of exemption notification no. 2/2017- Central Tax (Rate) 
dated 28 June 2017 exempts supply of aquatic feed including shrimp feed 
and prawn feed, poultry feed & cattle feed, including grass, hay & straw, 
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and churi which are used as a 
cattle feed ingredient are 
classifiable under heading 
2302 and attract GST at the 
rate of 5% vide serial 
number103A of Schedule-I of 
notification no. 1/2017-Central 
Tax (Rate), dated 28 June 2017 

supplement & husk of pulses, concentrates & additives, wheat bran & de-
oiled cake other than rice-bran. 

 2.  The clarification is in line with the CBIC circular no. 80/54/2018-GST dated 
31 December 2018 wherein it has been clarified that oil cakes of various oil 
seeds, soya seeds, bran, sharps, residue of starch and all other goods falling 
under headings 2302, 2303, 2304, etc. that are used to 
manufacture/formulation of animal feed are different from animal feed and 
therefore, not eligible for the benefit of exemption. 

 3.  Thus, the Circulars are essentially clarifying that supply of residue as such 
from the food industry without any further processing (so as to render them 
as animal feed/animal feed supplements) are not eligible for exemption 
provided for in exemption notification. It is noteworthy that exemption 
from GST is also available to animal feed supplements and therefore, if the 
food industry residue is processed to manufacture animal feed supplement, 
then the benefit of exemption would be available. 

    

3.  Condition of 90% fly ash 
content applicable only to fly 
ash aggregate and not on fly 
ash bricks 

1.  In the 23rd GST Council meeting, it was recommended that GST on fly ash 
bricks be brought down from 12% to 5% and that fly ash aggregates, which 
were chip like products and consumed almost 90% of fly ash, should also 
be taxed at rate similar to fly ash bricks. Hence, entry 225A was inserted in 
GST rate notification no. 1/2017-Central Tax (Rate) dated 28-06-2017 to tax 
“Fly ash bricks or fly ash aggregate with 90 percent or more fly ash content” 
at 5%. Later the said entry was moved to the 12% GST rate bracket. 

 2.  While the intent was to tax fly ash aggregates with 90% or more fly ash 
content at similar rate of bricks, the word “OR” in the entry inserted created 
a lot of confusion. The authorities started interpreting the said entry to infer 
that to qualify for applicability of 12% GST rate, even fly ash bricks should 
have 90% or more fly ash content. However, as per the industry practice, 
fly ash content in fly ash bricks are not more than 70%. Therefore, there 
was a lot of hue and cry in the industry on taxability of fly ash bricks with 
fly ash content less than 90%. 

 3.  The TRU has settled the dust by clarifying that the condition of 90% or 
more fly ash content was only for fly ash aggregate and not for fly ash 
bricks. However, it would be prudent to note that such condition has been 
omitted w.e.f. 18.07.2022 vide notification no. 6/2022-Central Tax (Rate) 
dated 13 July 2022. 

    

4.  Sale of developed land akin to 
sale of land under GST and 
outside the purview of GST in 
terms of serial number 5 of 
Schedule III 

1.  As per serial number 5 of Schedule III of the Central Goods and Services 
Tax Act, 2017, sale of land is neither considered as a sale of goods nor a 
supply of services. Hence, sale of land has been kept outside the purview 
of GST. However, issue started cropping up in the real estate sector that if 
such land is sold after some development work such as levelling, laying 
down of drainage lines, waterlines, electricity lines, etc., would it entail the 
same treatment as sale of land and be outside the purview of GST. 

 2.  Authority for Advanced Rulings, Haryana in M/s. Informage Realty Pvt. Ltd. 
[2018 (10) TMI 1868] held that sale of developed plots is akin to sale of land. 
However, mayhem was created by a completely contradictory ruling of 
Gujarat Authority for Advanced Rulings in the matter of Shree Dipesh 
Anilkumar Naik [2020 (38) G.S.T.L. 352] which held that sale of developed 
plot would not be equivalent to sale of land, but it would be a different 
transaction. It was observed that the sale of developed land would be 
covered under the scope of “construction of civil structure or a part thereof, 
intended for sale to a buyer” and would amount to supply of service, and 
therefore, GST would be payable at 18%. The same was affirmed by the 
Appellate Authority for Advance Ruling reported in 2022 (1) TMI 1055. 
Similar rulings have passed on the basis of the said judgment creating a 
havoc in the real estate sector. 

 3.  The Circulars brings a sigh of relief to the real estate sector by clarifying 
that sale of developed plot of land is nothing but a sale of land itself. This 
is a welcome clarification and needless to say, an obvious and logical one. 
However, it may be noted that any service provided for development of 
land, like levelling, laying of drainage lines shall attract GST at applicable 
rate for such services. 
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5.  Selling of space for 
advertisement in souvenirs 
published in the form of books 
by different institutions/ 
organizations like educational 
institutions, social, cultural and 
religious organizations 
including clubs etc. are taxable 
at the rate of 5% under serial 
number (i) of entry 21 of 
Notification No. 11/2017-
Central Tax (Rate) 

1.  The difference between advertisement and sponsorship is wafer thin. The 
term sponsorship was defined under the erstwhile Finance Act, 1994 to inter 
alia include displaying the sponsor’s company logo or trading name. 
Further, TRU vide its clarification no. 334/4/2006-TRU dated 28 February 
2006 inter alia clarified the scope of sponsorship services as under: 

 “body corporates or firms involved in business or commerce sponsor 
events with an intent to obtain commercial benefit or bringing their name 
or products or services in public image to public attention by associating 
with a popular or successful event. This is an alternate form of 
advertisement. Consideration is normally paid in return for naming of the 
event after the sponsor or displaying the sponsoring company’s logo or 
trading name or giving the sponsor exclusive or priority booking rights.” 
Basis the above, a view was being taken by the revenue authorities that 
selling of space for advertisement in souvenirs published in the form of 
books by different institutions/organizations was taxable as sponsorship 
services (on reverse charge basis). However, the Circulars clear the 
confusion surrounding the taxability of such activity. 

 2.  Needless to say, that the different institutions/organizations like 
educational institutions, social, cultural and religious organizations 
including clubs etc. who were hitherto not registered under the GST law will 
now be required to be registered and pay tax on forward charge basis on 
such charges. 

    

6.  Supply of ice-cream by ice-
cream parlours to be taxable 
as supply of goods at the rate 
of 18% w.e.f. 6 October 2021 
and not retrospectively 

1.  Taxation on food and beverages has been under dispute for more than 50 
years now. In the pre-GST regime, restaurant businesses faced difficulties 
on the nature of such supplies being goods or services and to buy peace 
from the tax authorities, ended up paying both VAT and service tax. Under 
the GST regime, this controversy was put to rest by way of a deeming 
fiction that the supply of food and drinks in eateries and restaurants would 
be supply of service in terms of para 6(b) of Schedule-II. Such services were 
taxable at 5% without input tax credit (ITC). Even though the 
aforementioned issues were resolved after the GST regime, a fresh set of 
problems had arisen. 

 2.  Post the 45th GST Council meeting, it was clarified vide circular no. 
164/20/2021-GST dated 6 October 2021 that ice-cream parlours supplying 
manufactured ice-cream would be treated at par with sale of goods since 
they do not cook/prepare ice cream and would be taxable at the rate of 
18%. The said circular created a confusion in industry since most of the ice-
cream parlours were charging 5% GST without availing ITC and such circular 
had retrospective effect which would have led to considerable hardship for 
the ice-cream parlours. Further, based on such circular, similar inferences 
were being drawn for confectioneries, bakeries, etc. Generally, a restaurant 
service would warrant services such as arrangements for seating, decor, 
music and dance, hostesses, waiters and the use of fine crockery and 
cutlery, among others. The question arises that if such establishments 
provide all such facilities, would it still be considered as undertaking supply 
of goods (i.e., ice cream) taxable at 18%. 

 3.  The Circulars gives a respite to ice-cream parlours as the 18% GST rate is 
not to be made effective retrospectively and only with effect from 6 
October 2021. It further clarifies that past tax dues of ice-cream parlours 
that attracted GST at the rate of 5% without ITC shall be treated as fully 
paid GST to avoid unnecessary litigation. Since the decision is only to 
regularise the past practice, no refund of GST shall be allowed, if GST has 
been already paid at 18% for the past period. 

 4.  While such Circular gives some relief to the ice-cream parlours, it still does 
not rest the controversy of taxability in premises where some element of 
service is also present. 

    

7.  Distinguishing services of 
transportation of passenger/ 
goods vis-à-vis renting of 
motor vehicles 

1.  The Circulars attempts to draw a thin line of distinction between the two 
services, i.e., services of ‘transportation of passenger/ goods’ and ‘renting 
of motor vehicles’, to clarify that that where motor vehicle for transport of 
passengers/goods is rented for a fixed period of time where the renter 
defines how and when the vehicles will be operated, determining schedules, 
routes and other operational considerations such service would be 
classified as ‘renting of motor vehicles’. However, in cases where transport 
service is for specific journeys or voyages over pre-determined routes on 
pre-determined schedules and the vehicle is not taken on rent for any 
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particular period of time, such service would be treated as ‘transportation 
of passenger/goods’. 

 2.  Relying of such principle, it has been clarified that: 

  a.  Reverse charge liability of corporates would be appliable only on 
renting of motor vehicles designed to carry passengers and not on 
transportation of passenger for a specific journey 

  b.  Exemption on hiring of vehicles by firms for transportation of their 
employees to and fro from work for transport of passengers by non-
airconditioned contract carriage would not be available where the firm 
defines how and when the vehicles will be operated, determining 
schedules, routes and other operational considerations, since it would 
be considered to be on “charter or hire” which is beyond the scope of 
the exemption notification. 

  c.  Transport of goods by road except by a Goods Transport Agency is 
exempt under GST vide Notification No. 12/2017-Central Tax (Rate) 
dated 28 July 2017. Renting of trucks, tippers, dumpers, loader and 
other freight vehicles with driver for a period of time is a service of 
renting of transport vehicles with operator and not service of 
transportation of goods by road. Hence, the same would not be 
exempted under GST. 

     

8.  Preferential location charges 
(PLC) collected in addition to 
the lease premium for long 
term lease of land constitute 
part of the lease premium or of 
upfront amount charged for 
long term lease of land and are 
eligible for the same tax 
treatment 

1.  It has been clarified that allowing choice of location of plot is integral part 
of supply of long-term lease of plot and therefore, PLC is nothing but part 
of consideration charged for long term lease of plot. 

 2.  Collection of PLC is also a common feature in the context of construction 
services. The West Bengal Appellate Advance Ruling Authority in the case 
of Bengal Peerless Housing Development Company Limited [2019 (30) 
GSTL 652] has held that benefit of abatement towards the value of land 
available in respect of construction services is not available for PLC charges 
collected from the buyers. It needs to be seen whether the said clarification 
is accepted for claiming abatement on PLC charges for construction 
services as well. 

By Sudipta Bhattacharjee (Partner), Rahul Dhanuka (Partner) and Jay Bohra (Associate) 

For any queries please contact: editors@khaitanco.com 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We have updated our Privacy Policy, which provides details of how we process your personal data and apply 
security measures. We will continue to communicate with you based on the information available with us. You may 
choose to unsubscribe from our communications at any time by clicking here. 

mailto:editors@khaitanco.com
https://general.khaitanco.com/GDPR/TermsandConditions.aspx
mailto:unsubscribe@khaitanco.com

